Амбасадорот на САД, Џес Бјели, на денешната конференција во Собранието за владеење на правото во земјите од Западен Балкан, во присуство на европратениците ја критикуваше работата на Советот на јавните обвинители за седницата на која се гласаше за избор на обвинители.

Говорејќи за реформите во правосудството, Бејли рече дека со спорните одлуки на Советот на јавните обвинители „јавноста изгубила неколку грама доверба во правосудството“. Тој наведе дека неколку новинари се охрабриле да ги објават текстовите за начинот на кој се одлучувало за изборот на обвинители.

– Имаше случај каде што еден јавен обвинител, член на Советот, гласаше за одлука на член на семејството на друг член на Советот и тука ми се чини дека станува збор за судир на интереси. Никој не знаеше што точно се случи. Храбрите медиуми и граѓанското општество исто така имаат важна улога во владеењето на правото. Овие новинари ја бараат приказната, ја наоѓаат и ја обработуваат – рече Бејли.

Тој говореше дека е неопходно сите одлуки да се носат јавно и институциите од правосудството да бидат што потранспарентни и отворени за јавноста.

Советот на јавни обвинители на седницата на 31 јануари ја избра Марија Ѓоргева, внука на претседателот на Советот Коле Штериев, за обвинител во Основното јавно обвинителство за гонење организиран криминал и корупција.