Со многу улични перформанси, баскер-точки и музички настапи, уличниот театар под отворено небо „Баскерфест“ и годинава од 10 до 19 јуни ќе ги забавува посетителите на градскиот плоштад Македонија во Скопје и во повеќе градови во земјава.

Меѓу годинашните улични артисти, информираат организаторите, се патувачката уметничка инсталација „Блинк циркус“ (Blink Circus), шоуто на Мистер Копини (Mr. Copini), оригиналната и креативна сценска изведба „Оме дуал“ (Ome dual), уметничкиот изведувач Мистер Бугиганга (Mr. Bugiganga), шокантните Коцани и Венди (Cotzani and Wendy), бразилскиот мастер манипулатор Диого Алварес (Diogo Alvares), кловнот Вајнил Брнс (Vinyl Burns) и други.

„Баскерфест 2016“ традиционално и годинава е поддржан од Град Скопје.