Генералниот секретар на Обединетите нации (ОН) Бан Ки-мун изјавил дека тој лично би сакал, кога ќе му истече мандатот, на негово место да дојде жена, што би било првпат од основањето на светската организација пред повеќе од 70 години, јавуваат светските агенции.

Бан, чиј втор мандат од пет години како генерален секретар на ОН му истекува на 31 декември, изјавил дека крајно време е за генерален секретар од женскиот пол, по осумте мажи кои досега беа на чело на ОН.

Во трката за наследник на Бан Ки-мун, има 11 кандидати, од кои пет жени и шест мажи, меѓу кои е и македонскиот дипломат и поранешен претседател на Генералното собрание на ОН, Срѓан Керим.

Актуелниот шеф на ОН, сепак, истакнал дека не е на него да го бира својот наследник, туку тоа е задача на 15-те членови на Советот за безбедност, кои треба да го препорачаат својот кандидат на Генералното собрание.

Бан, во врска со прашањето за можноста жена да биде избрана за генерален секретар изјавил дека жените сочинуваат половина од светската популација и дека треба да се охрабрат и да им се дадат „еднакви шанси“.

Не наведувајќи никого по име, тој рекол дека „има многу истакнати и мотивирани жени лидери кои можат да го променат светот и активно да соработуваат со другите светски лидери“.