Генералниот секретар на Обединетите нации (ОН), Бан Ки-мун, ги повика светските лидери да го потпишат договорот за климатски промени, постигнат во Париз во декември, на церемонија во седиштето на ОН на 22 април.

Ки-мун изјави дека таа церемонија ќе биде клучен чекор кон ратификација на договорот.

Договорот за климата, за да стапи на сила, треба да го ратификуваат 55 земји кои сочинуваат најмалку 55 отсто од светската емисија на гасови со ефект на стаклена градина.

Тој нагласи дека присуството на сите лидери ќе го задржи вниманието на светот на прашањата повзрани со климатските промени.

Во Париз беше постигнат договор кој предвидува зголемувањето на температурата во светот до крајот на векот да не надмине два Целзиусови степени, со можност за ограничување на порастот и на еден и пол степен.