Границите долж т.н. балканска рута ќе останат затворени сè додека крајните дестинации на мигрантите, односно земјите од Западна Европа, не одлучат поинаку, заклучиле претседателите на Македонија, Хрватска и на Словенија, Ѓорге Иванов, Колинда Грабар-Китаровиќ и Борут Пахор, кои денеска беа во посета на јужната граница, пишува „Радио Слободна Европа“ (РСЕ).

Тројцата претседатели го посетија привремениот прифатен камп за бегалци „Винојуг“ кај Гевгелија, во кој се сметсени 139 мигранти. Планираната обиколка на котата 59 на граничната линија со Грција беше откажана од безбедносни причини поради тензиите што избувнаа кај жичената ограда кога група мигранти од грчка страна почнаа да фрлаат камења кон полицијата, која повторно употреби солзавец.

– Се надеваме дека луѓето што се останати во кампот наскоро ќе заминат затоа што по последните инциденти имаме притисок од мигрантите кои сакаат повторно да се отвори коридорот. Меѓутоа, коридорот е во ваква состојба со одлука на Брисел и ние ќе ја почитуваме таа одлука сè додека е на сила, односно ќе остане затворен просторот низ кој досега минаа речиси милион мигранти – изјавил Иванов.

Тројцата претседатели рекле дека границите се затворени по одлука на Брисел и дека така и ќе остане.

– Ситуацијата на границата со Грција е тешка поради тоа што мигрантите од грчка територија и понатаму се обидуваат да поминат и да ја отворат балканската рута, но таа ќе биде затворена сè додека државите што се посочуваат како крајна дестинација на бегалците не се изјаснат дали ќе ги примат или не – рекла Грабар-Китаровиќ.

Похор и Грабар-Китаровиќ се сретнале и со словенечките и со хрватските полицајци кои им помагаат на македонските колеги во справувањето со мигрантите на јужната граница.