Бактерија стафилокока ауреус била откриена во макароните што биле послужени за вечера на вработените во фабриката „Леар“, кои беа затруени и хоспитализирани во петокот, информираше Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ).

Објектите за подготовка и за послужување на храната (кујната и мензата) се затворени, поднесена е прекршочна пријава против операторот со храна, а најверојатно ќе биде поднесена и кривична пријава.

„Со испитувањата на земените мостри, утврдено е присуство на бактеријата стафилокока ауреус во макароните кои биле послужени за вечера, а констатирано е присуство на истата бактерија и кај готвачот и кај лицето што ја послужувало храната, како и во дел од брисевите земени од работните површини во кујната каде храната се подготвувала“, се вели во соопштението на АХВ.

Од страна на инспекциските служби наредени се мерки за отстранување на констатираните недоследности со вонредната контрола која ја спроведоа тимови на Агенцијата за храна и ветеринарство, санитарната инспекција и Центарот за јавно здравје во присуство на јавен обвинител.

Објектите за подготовка и за послужување на храна ќе бидат повторно отворени по спроведувањето на наредените мерки и по извршените повторни лабораториски испитувања на земени мостри од брисевите од работните површини, со кои ќе се потврди безбедноста.

„Операторот со храна задолжително ќе мора да се регистрира, бидејќи со контролите е констатирано дека ниту тој ниту мензата каде храната се послужувала не се евидентирани во Агенцијата за храна и ветеринарство. Лицата кои ќе бидат ангажирани во подготовката и во послужувањето на храна ќе мора да бидат здрави, да имаат валидни здравствени книшки и помината обука за работа со храна.  Задолжителна мерка која ќе мора да се спроведе пред да се почне со работа во кујната и во мензата е и вршењето на дезинсекција, дератизација и дезинфекција“, се додава во соопштението на АХВ.