Вицепремиерот за економски прашања, Кочо Анѓушев вели дека зголемувањето на бруто-домашниот производ од 3,2 проценти за оваа година може да се постигне со поттикнување на градежништвото, но не во проекти како „Скопје 2014“, туку преку изградба на инфраструктурата.

Тој додаде дека градежништвото стагнира или е во минус, бидејќи се наследени проекти кои се штетни.

– Можеме да земеме кредит од 500 милиони евра за „Битола 2022“, но што сме постигнале со тоа? Нашата определба е да ги ставиме инфраструктурните проекти во функција. Изградбата на автопатот Кичево – Охрид има сериозни проблеми, бидејќи кинеската компанија „Синохидро“ бара нови средства и поставува непријатни услови кон македонските компании. Имаме две опции или да го раскинеме договорот со нив или да го продолжиме и да издвојуваме нови средства – рече Анѓушев.

На денешната средба со компаниите членки на Сојузот на стопански комори ССК, тој им порача дека може да ги користат средствата предвидени во третиот столб од Програмата за економски пораст, а кои се даваат преку Фондот за иновации.