Владата сериозно ја разгледува опцијата како да ја ограничи употребата на возилата кои имаат мотор од стандардот „еуро 2“, јави телевизија „Алсат-М“. Тоа се возила стари околу 20 години, за кои пред четири и пол години беше дозволен увозот, по што во државава влегоа повеќе од 150.000 вакви автомобили.

– Во Владата се разгледуваат сите опции за рестрикција на старите возила и откако ќе се анализираат сите околности, ќе излеземе со конкретна информација за тоа кои ќе бидат насоките за ова прашање – изјави на Нурхан Изеири, министер за животна средина и просторно планирање.

Според „Алсат-М“, една од опциите е воведување обврска за вградување нов катализатор, кој би ја намалил емисијата на штетни гасови на ниво на стандардот „еуро 4“.
Друга опција е евентуално да се даде временски рок до кога ќе може да се регистрираат овие возила, по кој нема да може да се возат. Има уште една опција, а таа е да се ограничи можноста, овие возила да се возат во централните градски подрачја.

Со „еуростандард 2“ се речиси сите автомобили произведени пред 2000 година.
Во Македонија најмногу се вози „фолксваген“ од типот „пасат“ и „голф 4“, како и „мерцедес“ од класата Ц. Сите овие автомобили, кои според проценките се повеќе од една третина од вкупно увезениот возен парк, доколку се изменат регулативите, нема да може да се возат.