По десет години преговарање, Австралија и Кина се усогласиле околу договорот за слободна трговија.

Според условите на тој договор, 93 отсто од австралискиот извоз во Кина ќе се реализира во период од четири години со постепено изземање од плаќањето царина.

Кина е најголем трговски партнер на Австралија и нивната трговска размена надминува 150 милијарди австралиски долари (104 милијарди евра).