Министерството за одбрана и АРМ ќе формираат Центри за прва поддршка, кои треба да се грижат за семејствата на војниците додека се на мисија надвор од земјава, најави денеска министерката за одбрана Радмила Шекеринска.

Таа и началникот на Генералштабот генерал-мајор, Васко Ѓурчиновски во Домот на АРМ во Скопје организираа средба со семејствата на припадниците на АРМ кои се во мисии и воспоставија видео-линк со мировниците во мисиите НАТО, ООН и ЕУ во Авганистан, Либан и Босна и Херцеговина.

– Центрите за транзиција кои веќе постојат во Армијата и Министерството за одбрана, ќе направиме да бидат центри за прва поддршка на сите семејства и затоа денеска кога ќе заврши убавиот, ќе продолжи корисниот дел од средбата каде што ќе разговарате со колегите од Министерството и АРМ како семејствата да бидат повеќе помогнати додека вашите блиски се надвор, во мисија. Ние сме свесни дека за еден татко или мајка, сопруг, сопруга, син или ќерка да може спокојно да врши многу тешка работа, прво што треба да му помогнеме е да не се грижи за своите најблиски – рече Шекеринска.

По средбата, стручни лица од Министерството и Армијата разговараа со семејствата на мировниците, им дадоа поддршка во делот на функционирањето на семејството во отсуство на еден родител, како и обединувањето на семејството по враќањето на мировникот од мировна мисија, а го презентираа и Правилникот за начинот на грижа за семејствата на воениот и цивилен персонал упатен во активности надвор од нашата држава.