АРМ со хеликоптер во два налета вчера и во саботата доставила повеќе од еден тон храна и неопходни продукти во завеаните села Танушевци, Брест и Малина Маала на северната страна на Скопска Црна Гора. Доставата била организирана на барање на жителите на отсечените села, не на општината на чија територија се наоѓаат.

Акцијата ја координирал Центарот за управување со кризи (ЦУК), каде што минатиот петок поради обилните снежни врнежи заседаваше Управувачкиот комитет за координација на системот за управување со кризи. Комитетот , меѓу другото, ги повика сите граѓани кои се загрозени од снегот да побараат помош на бројот на ЦУК 195.

По јавување на жителите, ЦУК координирал акција за достава во која Црвениот Крст обезбедил помош, а АРМ транспорт. Првата достава била извршена во саботата во Брест и Малина Маала, а поради лошото време хеликоптерот не можел да слета кај Танушевци. АРМ доставила еден тон храна и продукти.

Вчера бил изведен вториот лет, до Танушевци. На жителите им била понудена и медицинска помош, а со војниците дошле и стручни лица од ЕВН Македонија заради проверка на далекуводот, за санирање на проблемите со електричната енергија.