Министерката без ресор, задолжена за странски инвестиции, Зорица Апостолска, на прес-конференција потврди дека Државниот архив ќе добие нова зграда. Таа потенцираше дека материјалите во Архивот не се оштетени и додаде дека изградбата на нова зграда за оваа институција е најдоброто можно решение.

Старата зграда на Ахривот ќе биде користена за потребите на Обвинителството за организиран криминал, а за пренамената се искористени пари од европските фондови.

-Обвинителството за организиран криминал и корупција се наоѓа веќе пред непосредно вселување. Направена е пренамена. Потрошени се средства за да се отворат лаборатории и истражни центри. Да го вратевме Архивот во старата зграда ќе создадевме проблем со ист карактер – изјави денеска Апостолска.

Одлуката за иселување на Архивот, како што рече таа, е донесена во 2012 година. Просториите во Археолошкиот музеј, не се соодветни за архиварска дејност, од тие причини, додаде министерката, е донесена одлука за изградба на нов објект иако Владата е свесна дека тоа решение ќе ја чини државата поскапо.

-Самото враќање на Архивот капацитетно не го решава проблемот, затоа што имаме голема документација која не е повлечена од институции и која стои таму неколку години. Оваа Влада ги решава на најдобар начин проблемите создадени од претходната. Имајќи го предвид значењето на сите институции, особено на архивскиот материјал, најцелосходна одлука е да се гради нов објект – додаде Апостолска.

Како што рече таа, засега нема ништо уништено во поплавите и протекувањата на покривот во Археолошкиот музеј.