Компанијата „Мајкрософт“ објави дека најдоцна до крајот на годинава ќе почне да ја применува практиката за таблетите на „Самсунг“ и на „Дел“ со оперативен систем „андроид“ да доаѓаат со прединсталирани апликации како што се „ворд“ „ексел“, „пауер поинт“, „ван ноут“, „ван драјв“ и „скајп“.

Уште во февруари „Мајкрософт“ потврди дека „скајп“ „ван ноут“ и „ван драјв“ доаѓаат прединсталирани на телефоните „samsung galaxy S6“ и „galaxy S6 edge flagship“.

Корисниците, кои од некоја причина не сакаат да ги користат овие апликации, ќе бидат задоволни со информацијата од „Самсунг“ дека ќе постои можност за отстранување на прединсталираните апликации.