Апелациски суд – Скопје денеска ќе одлучува по жалбата на поранешниот премиер Никола Груевски за пресудата во случајот „Тенк“ на Специјалното јавно обвинителство (СЈО) за набавката на луксузниот „мерцедес“ вреден безмалку 600.000 евра

За случајот „Тенк“, поранешниот премиер Никола Груевски, како поттикнувач на делото, е осуден на две години затвор, а поранешниот помошник министер во МВР, Ѓоко Поповски, е осуден на шест години и шест месеци затвор.

Во Основен суд Скопје 1, денеска ќе се одржи ново рочиште во раздвоената постапка против поранешната министерка за внатрешни работи Гордана Јанкулоска за истиот предмет. Во судницата ќе се сослушуваат сведоци.

Јанкулоска вчера во својот воведен исказ наведе дека ќе ги побијат тврдењата дека со набавката се исполнувани нечии „лични желби“ и ќе докажат дека набавката е согласно стандардите за работа на Министерството.