Навистина сум многу изненадена од мерките што ги бара СЈО бидејќи не постои причина, ниту најмала, што оди во насока на попречување на самата постапка, бидејќи секогаш уредно сум се јавувала на поканите на СЈО, изјави денеска поранешната министерка за култура и сегашна пратеничка, Елизабета Канческа-Милеска, по јавната седница во Апелацискиот суд.

Ексминистерката е обвинета во предметот „Тендери“ за малверзации со тендерот за извршување градежни работи во Музејот на ВМРО, од проектот „Скопје 2014“, со што буџетот, според СЈО, бил оштетен за речиси 54 милиони денари.

Таа во Апелацискиот суд денеска побара да ѝ биде вратен пасошот, кој ѝ беше одземен како мерка за претпазливост по одлуката на Кривичниот совет.

– Никогаш не се случило некоја покана да биде оправдана со некое мое патување. Секогаш претставниците на СЈО биле примени лично од мене во мојот кабинет додека сум ја вршела фукнцијата министер за култура. Уредно била доставувана целокупната документација. Како што кажав и во самата жалба, приложив и дадов целокупен материјал од сите моите патувања што сум ги вршела како министер. Се надевам дека судот правилно ќе одлучи, сепак верувам во правниот систем на нашата држава и се надевам дека сето тоа ќе биде во моја корист – рече Канческа-Милеска, која истакна дека е горда на сето она што успеала да го направи за унапредувањето на културата во Македонија.

Сашо Дуковски, адвокатот на Канческа-Милеска, рече дека обвинетата нема намера да бега и дека пасошот ѝ треба за полесно да ја извршува нејзината пратеничка функција.

Гаврил Бубески, обвинителот во СЈО, побара притвор бидејќи тоа бил единствен начин да се обезбеди присуство на обвинетата. Тој побара судиите да ја ценат и висината на предвидената казна за кривичното дело за кое е обвинета.

Апелацискиот суд денеска треба да расправа за жалбите на уште две лица обвинети во „Тендери“. За едното СЈО бара притвор, а за другото – мерки за претпазливост.