Апелацискиот суд Скопје ги прифати жалбите на Специјалното јавно обвинителство против решението на Кривичен суд, со кое се забранува користењето на „бомбите“ како доказ во случаите „ТНТ“ и „Топлик“.

Првообвинет во „Топлик“ за случајот „Сончев град“ е поранешниот министер за транспорт и врски, Миле Јанакиески, а предметот „ТНТ“ се однесува на уривањето на станбениот комплекс „Космос“ и провобвинет е поранешниот премиер Никола Груевски.

– Груевски и Јанакиески не можат да бидат жртви на прислушувањето, бидејќи во тоа време биде дел од власта која го вршела масовното следење на комуникациите – истакна вчера пред Апелацискиот суд во Скопје обвинителот на СЈО, Бурим Рустеми, во образложението на жалбите зошто „бомбите“ треба да бидат доказ на суд во случаите „Топлик“ и „ТНТ“.

Одбраната на обвинетите, пак, и понатаму стои на ставот дека „бомбите“ се незаконски докази со кои се нарушува правото на приватност на нивните клиенти.

Советот за оценка на обвинителен акт на Основниот суд Скопје 1, на 27 септември годинава ги одби „бомбите“ како доказ во случаите „Тендери“, „Топлик“ и „Тортура“.