За ВМРО-ДПМНЕ би гласале 27,6 отсто од граѓаните, за СДСМ 16,1 отсто, за ДУИ 6,3 отсто, а за ДПА 2,9 отсто од граѓаните, покажува најновата анкета направена од институтот „Димитрија Чуповски“, која била спроведена телефонски во периодот од 7 до 10 октомври на 1.237 испитаници.

За одговорот „ниту една партија“ се одлучиле 22 отсто од испитаниците, а „не знам“ одговориле 17,4 отсто.

Најголема доверба од политичарите има Никола Груевски, за кого се одлучиле 30,1 од анкетираните, 8,9 отсто му веруваат на Зоран Заев, за Али Ахмети се одлучиле 5,9 отсто од испитаниците, а за Мендух Тачи – 2,6 отсто. Во ниту еден политичар не веруваат 27,3 отсто од прашаните граѓани, а „не знам“ бил одговорот на 19,6 отсто.

Дека ВМРО-ДПМНЕ ќе победи на следните избори сметаат 40,5 отсто од испитаниците, дека тоа ќе биде опозицискиот СДСМ сметаат 14,8 отсто, за ДУИ се одлучиле 7,6 отсто, а за ДПА 1,9 отсто. Без одговор биле 27,1 отсто од анкетираните.

Истражувањето покажува дека повеќе од половина, односно 53,2 отсто од анкетираните сметаат дека ВМРО-ДПМНЕ има подобра економска програма, додека 23,6 отсто сметаат дека економската програма на СДСМ е подобра.