Лебедот, кој на фотографиите што се појавија во македонските, но и во светските медиуми се гледа како жена го тегне за крилото, е жив иако се појавија написи кои тврдеа дека починал.

Од здружението за заштита на животните во Охрид „Анималиа“ веќе поднеле пријава до Агенцијата за храна и ветеринарство, а најавуваат дека случајот ќе го пријават и во полиција.

Од „Анималиа“ бараат Општината да иницира истрага за да се најде кој го повредил лебедот бидејќи, како што велат, „ваков туризам со вакви туристи не му требаат на Охрид“.

– Стравуваме дека можеби, освен психичка, нанесена му е и физичка повреда на лебедот. Крајно време е и да се оформи едно тело со стручни лица што ќе се грижи за овој заштитен вид птици, кои мамат воздишки кај сите посетители. Повеќепати сме апелирале за тоа, особено по неколкуте случаи со повредени лебеди, а за кои ние, како волонтери, не сме стручни да им помогнеме, иако сме се обидувале. Носевме лебед до Битола за да го спасиме. Срамота е лебедите да бидат оставени на милост и на немилост и да добиваме негативен публицитет во домашната и во странската јавност со тоа што по езерото пловат повредени птици – велат од здружението.

Тие тврдат дека името на лебедот, кој бил многу питом, е Џорџ, дека тој и претходно имал повреда на крилото, но дека тоа не му пречело да функционира.