Невладината организација за заштита на животни „Анималиа”, со соопштение алармираше дека кај струшкото село е отруен лебед. Остатоците од лебедот денеска биле подигнати од ветеринарен инспекторат и се испратени на вештачење во Скопје.

Локалниот ветеринарен инспектор потврдил дека испратил лица да го подигне мртвиот лебед.

– Очекуваме преку тоа вештачење да стигнеме не само до откривање на материјата која била расфрлана како отров, а била наменета за труење на бездомни мачки и кучиња, туку и до доказен материјал за лицето кое тоа го сторило, а за кое жителите на селото Радожда имаат одредени сомневања. Истрагата продолжува, заедно со граѓаните и институциите мора да ставиме крај на овие и на сите злодела. Оној кој посега по живот на животинче, не е далеку од тоа да посегне и по човечки живот – се вели во реакцијата на „Анималиа”.

Пред речиси еден месец охридската, но и целата македонската јавноста жестоко реагираа, откако медиумите објави фотографии на кои се гледа како туристка извлекува повреден лебед од водата, наводно, за да се слика со него.

Овој случај предизвика внимание и беше пренесен и од повеќе светски медиуми.