Организацијата за заштита на животните „Анима мунди“ побара итно затворање на битолската зоолошка градина, откако посетителите денеска на социјалните мрежи објавија фотографии од мртов волк и од мртви птици во кафезите, од мајмуни кои изгледаат прегладнето и дехридрирано.

„Бараме итно затворање на „Зоо Битола“ и најстрога казна за одговорните лица за мачење, негрижа на животните, континуирана закана и опасност по жителите на градот. Потсетуваме, тоа е зоолошка во која противзаконски се заловуваат, сместуваат и се убиваат бездомните кучиња во Битола, зоолошка во која пред некоја година избегаа два волка и беа застрелани, но за тоа не одговарал никој иако поднесовме кривични пријави“, велат од „Анима мунди“.

Од организацијата најавија дека в понеделник ќе поднесат кривични пријави и ќе бараат одземање на дозволата за работа на „Зоо Битола“, како и одземање на сите животни и нивно донирање во центри за ресоцијализација на диви животни во Европа.