Вицепремиерот за економски прашања, Кочо Анѓушев, е во дводневна посета на Кралството Шведска, а вчера се сретнал со министерката за европски прашања и за трговија, Ан Линде, информираат од кабинетот на министерот.

Двајцата соговорници разговарале за чистите технологии и за обновливите извори на енергија, при што била договорена соработка за искористување на шведските искуства и знаења во Македонија.

Вчера, Анѓушев се сретнал и со претставници на компанијата „Ериксон“, при што му биле презентирани последните дигитални технологии за таканаречените паметни мрежи (smart grid) за електрична енергија, особено за нивната примена во земјоделството.

Денеска Анѓушев ќе се обрати на бизнис-форумот во организација на македонската амбасада во Шведска и на „Македонија 2025“.