Гувернерката на Народна банка, Анита Ангеловска – Бежоска и вицегувернерите остварија средба со делегацијата на Одборот на директори на Европската банка за обнова и развој (ЕБОР), која е во неколкудневна посета на земјава.

Раководството на НБРМ ги презентирало согледувањата и оцените за македонската економија, за македонскиот банкарски систем и неговата стабилност.

„Македонската економија закрепнува, а банкарскиот систем во земјава е стабилен и солвентен. Тој е во кондиција која што овозможува понатамошна поддршка на економијата“, истакнала Ангеловска – Бежоска.

Пред претставниците на ЕБОР, таа посочила и на просторот за понатамошна консолидација на банкарскиот сектор, како и на потребата за развој на останатите сегменти на финансискиот систем и развој на алтернативните извори за финансирање, особено за малите и за средните претпријатија.

„Токму во овие сегменти се воочи простор за натамошна поголема вклученост на ЕБОР. Воедно, гувернерката Ангеловска-Бежоска се осврна и на новата концепт-стратегија на ЕБОР за Македонија, укажувајќи на добро дефинираните приоритети, особено во областа на инфраструктурата и финансискиот сектор, како клучни предуслови за зголемување на конкурентноста и продуктивноста на економијата“, соопштуваат од Народна банка.