Делегација на Владата што ја сочинуваа вицепремиерот за економски прашања Кочо Анѓушев и министерот за финансии Драган Тевдовски, предводена од премиерот Зоран Заев, денеска учествувале на форумот „Северна Македонија: Забрзување на реформите, забрзување на европската интеграција“, што во организација на Европската банка за обнова и развој и Центарот за европските политики, се одржа во Брисел.

Пред претставници на повеќе финансиски институции биле претставени инфраструктурни проекти за изградба на патна, железничка и енергетска инфраструктура.

„Разговаравме за подобрување на регионалната соработка и подобро поврзување на нашата земја со другите земји во регионот, при што ги претставивме проектите од патната и железничката инфраструктура, енергетско поврзување, односно изградба на далекуводи и гасоводот кон Грција. Презентиравме дека во нашата земја се отворени проекти за изградба на патна инфраструктура во вредност од над 1 милијарда евра, а посочивме дека е интензивирана изградбата на железницата кон Бугарија. Финансиските институции покажаа интерес во делот на финансирање на железничката делница кон Албанија на релација Кичево-Лин, во смисла на енергетика, постои интерес за финансирање на интерконективниот гасовод со Грција, повеќе финансиски институции покажаа интерес за овие проекти. Дополнително разговаравме за можност на финансирање на автопатската делница Скопје-Блаце, за подобро поврзување и интензивирање на соработката помеѓу нашата земја и Република Косово“, нагласи Анѓушев.

Меѓународните финансиски институции ќе ги финансирале ифраструктурните проекти преку грантовата шема за Западен Балкан, а дел од нив преку кредитирање.