Министерот за животна средина, Башким Амети, го повика раководството на комбинатот „Југохром“ да го забрза процесот за поставување филтри за да се исполнат условите комбинатот повторно да почне со работа, како што побараа и вработените што денеска еден час ја блокираа крстосницата кај Судска палата.

Амети побара од раководството да најде решение за вработените додека не се постават филтрите на комбинатот.

– Раководството на комбинатот мора најинтензивно и најбрзо да работи на поставување на филтрите за да може комбинатот да работи и вработените да се вратат на своите работни места. Го охрабрувам раководството на комбинатот да најде решение за барањето на вработените сè до поставувањето на филтрите – рече Амети на прес-конференција.

Министерот за животна средина додаде дека одлуката за затворање на комбинатот била конкретна мерка за да се намали нивото на загадување на воздухот во Тетово, но дека, за жал, трпат вработените.