Утре 225 милиони Американци ќе гласаат за нов претседател, а ќе победи кандидатот кој ќе освои 270 електорски гласа, апсолутно мнозинство од 538. Во трка се демократската кандидатка Хилари Клинтон и републиканецот Доналд Трамп.

Изборите се одржуваат во вторникот по првиот понеделник во ноември, на секои четири години, а гласањето е во еден круг во секоја од 50 американски сојузни држави.

Победата во некоја држава одредува како ќе гласаат членовите на изборниот колегиум, орган кој потоа ќе го избере идниот претседателот на САД.

Најновата голема анкета на „Еј-би-си“ и на „Вашингтон пост“, објавена вчера, ѝ дава на Клинтон предност од пет процентни поени во однос на Трамп.