Претставници на педесетина домашни компании формираа Клуб на одговорни бизниси, а членувањето во клубот ќе им овозможи здружено, во партнерство со граѓанскиот сектор и со институциите, да дадат посилен одговор и за најголемите општествени предизвици.

„Ваквиот начин на здружување и на партнерство на бизнисот со граѓанскиот сектор во Британија се практикува веќе 30 години. Водејќи се од успехот на оваа платформа која кај нас работи под директно покровителство на неговото величество, принцот Чарлс, ние успеавме да ја прошириме и глобално, обезбедувајќи поддршка за повеќе од 130 вакви независни организации и клубови во 67 земји“, изјави Чарлс Гарет, британскиот амбасадор на презентацијата на клубот, која се одржа во неговата резиденција во Скопје.

Работата на клубот стратешки ќе ја насочува одбор составен од врвни менаџери на некои од најуспешните македонски компании, коишто и досега имаат големо искуство и значајни активности во областа на општествената одговорност.

„Целта на Клубот на одговорни бизниси е поинтензивна и суштествена соработка меѓу бизнисите и граѓанскиот сектор во промовирање на принципите на општествена одговорност. Формирањето на оваа платформа ќе претставува синергија на бизнисите, граѓанскиот сектор и на институциите за што поголема мобилизација за справување со предизвиците во нашето општество и за креирање соодветни решенија и проекти за одржлив развој на заедницата и на општеството во кое сите ние живееме и функционираме“, изјави претседателот на управниот одбор и генерален директор на „Алкалоид“ АД Скопје, Живко Мукаетов.

Дополнителна гаранција за тоа дека во функционирањето на клубот ќе бидат применети најдобрите европски практики во оваа област е фактот што иницијативата за неговото формирање се реализира во рамки на проектот „Граѓанското општество посилно со бизнисот и со граѓаните“, финансиран од Европската Унија.

Основач на Клубот на одговорни бизниси е „Конект“ – организација со главна мисија и големо искуство во поттикнување и во промовирање на општествената одговорност и филантропијата, која воедно ќе се грижи за неговото успешно функционирање.