Амбасадата на САД во Тирана издаде соопштение во кое се вели дека ќе бидат повлечени неимигрантските визи за неколку албански судии и обвинители. Во соопштението се вели дека тие ја донеле оваа одлука откако утврдиле дека службениците не се квалификувани за визи.

„Амбасадата на САД ја презеде оваа акција пред претстојниот процес на проверка низ кој ќе се оцени дали одредени службени лица се поврзани со корупција, како и поради тоа што имаше флагрантна злоупотреба на службената виза од страна на висок обвинител и на неговиот брачен другар, што доведе до поништување на нивните визи. Амбасадата на САД сериозно ги зема предвид наводите за корупција и ќе продолжи да ги проверува визите на судските службеници и апликациите за виза со дополнителна контрола. Стејт департментот има широки овластувања да одбие или да повлече визи врз основа на информации кои укажуваат дека на носителот на виза може да не му биде дозволен влез во САД и ќе продолжи да го користи овој орган за да ги унапреди своите напори за борбата против корупцијата во Албанија“, се вели во соопштението на Амбасадата.