Слободното и мирно изразување мислење е витален дел од секоја демократија, како што се и независните медиуми, ослободени од заплашување, одговараат од Амбасадата на САД на прашањето на „Мета“, „Како ги коментирате зачестените меѓуетнички инциденти, како и нападот на новинарската екипа на ’А1он’ за време на протестот на ’За заедничка Македонија?’“.

Од Амбасадата потсетуваат на вчерашната изјава на американскиот Стејт департмент во која се повикува на неодложно брзо формирање влада.

„Како што вчера рече американската влада во соопштението од Вашингтон: САД ги повикуваат македонските лидери да формираат нова влада без понатамошно одложување, на начин во согласност со Уставот и со аспирациите на Македонија за влез во Европската Унија и во НАТО. Формирањето нова влада која е посветена на владеењето на правото и на имплементирањето на потребните реформи, ќе помогне за ставање крај на политичката криза која сериозно ги попречува демократскиот и економскиот развој и евроатланската интеграција на земјата. САД ги повикуваат сите страни да го стават интересот на Македонија и на нејзините граѓани пред сè друго, да работат конструктивно и за целосно спроведување на нивните обврски, преземени со Договорот од Пржино“, потсетуваат од Амбасадата на САД во Македонија.