Дроновите годинава се во центарот на вниманието, а плановите на „Амазон“ да врши испорака со беспилотни летала отвори нова шанса за сите оние кои се вешти со џојстик.

Компанијата за онлајн-трговија сака што побргу да го тестира својата програма „Прајм ер“ за испорака, па распиша конкурс за инженери и за пилоти.

Условите, секако, се прилично строги, па за работа во „Амазон“ потреби ви се пет години искуство во управување со беспилотни летала, а предност ќе имаат сите што имаат сертификат за летање од вистинските пилотски академии.

„Амазон“ уште минатата година ја најави програмата, но леталата на кои смета команијата сè уште не се дозволени за лична употреба во САД.

Сепак, федералната управа за цивилна авијација најави измена на регулативите за 2015 година, по што „Амазон“ ќе почне да ги тестира своите летала.

Доколку немате искуство како пилот, во програмата има место и за други занимања.

„Бараме експерти за аеронаутика, летачки системи, но и правници и експерти за регулатива“, стои во конкурсот на „Амазон“.