Амазон има проблем со лажните прегледи за производи што се нудат на продажба

Еден од најпопуларните веб-сајтови за е-трговија Амазон, има огромен проблем со лажни прегледи кои сѐ потешко се забележуваат, пишува Си-Ен-Би-Си (CNBC). Во јули на факултетите во Калифорнија направена била студија во која биле пронајдени преку 20 групи на Фејсбук посветени на создавање на лажни прегледи на Амазон. Ваквите прегледи ги поттикнуваат продажбите на „небезбедни“ и лажни производи на оваа платформа, што е голема причина за прекин на соработка помеѓу Амазон и поголеми брендови како што е Најк, коишто ја прекинаа соработката минатата година.

Овој проблем не го засега само Амазон туку и останатите платформи за трговија, меѓу кои е И-Беј (e-Bay), но и маркети кои што нудат продажба онлајн, како што е Волмарт (Walmart).