Заменик-министерот за надворешни работи на Грција, Јанис Аманатидис, во изјава за грчката телевизија „Скај“ не го отфрли терминот „Македонија“ како дел од предлогот за решавање на прашањето за името и напомена дека привремената референца веќе го содржи тој термин.

– Повеќе од 140 земји веќе ја нарекуваат земјата Република Македонија – рече Аманатидис, коментирајќи ја изјавата на Нимиц дека во предлогот ќе биде содржан терминот „Македонија“.

Тој потенцира дека целта на Атина е сложено име за севкупна употреба, кое ќе се користи и во Македонија и надвор од неа, како и „елиминирање на иредентизмот од страна на Скопје“.

Аманатидис во изјавата не спомена географска одредница и додаде дека постојат други параметри кои ќе го одредат текот на преговорите.