Алијанса за Албанците најавува жалба до сите правни инстанци на пресудата со која вработениот во Собранието, Абдулфета Алими е казнет со 7 години затвор за упадот во Собранието на 27 април.

„Казнувањето со 7 години затвор на Абдулфета Алими кој е познат како единствениот човек кој го спаси животот на лидерот на Алијанса за Албанците Зијадин Села ноќта на 27 април, за нас како партија претставува тенденција за да се амортизираат другите казни на организираната група, однапред проектирајќи и реализирајќи удар врз Собранието врз пратениците и пред се физичката ликвидација на Зијадин Села. Нелогично е и бесмислено Алими да се товари за предметот тероризам и истиот да се поистовети со групата која тепаше пратеници во Собранието“, велат од АА.

Според партијата, Алими требал да биде награден од страна на државата затоа што спасил човечки живот ставајќи го во опасност сопствениот живот.