Протестен концерт на 29 октомври во Валбона, а на 30 октомври во Тирана, против изградба на 14 хидроелектрични централи, ќе одржат познатите албански пејачки Еда Зари и Елина Дуни. Ова е првпат во Албанија уметници да протестираат против економските политики на власта. Преку пораката „Заштита на нашата земја, вода, воздух и живот“, пејачките ги повикаа и другите колеги да им се предружат.

Регионот Валбона е дел од национален парк на Албанија и има високо ниво на заштита од Обединетите нации.

Локалната заедница од регионот се противи на плановите за изградба на хидроцентрали во таа област од еколошки, економски и од правни причини.

Досега беа одржани неколку протести откако владата потврди дека концесиите се веќе потпишани од претходната власт и дека повлекувањето ќе биде премногу скапо.

Против изградбата на хидроцентралите поведена е и интернет-петиција, која досега има 3.000 потписи.