Албанскиот заменик-министер за одбрана, Петро Кочи, порача дека Албанија и Бугарија ќе бидат силни поборници Македонија што е можно поскоро да стане членка на НАТО и дека тоа не е важно само за народот на земјата, туку и за регионот во целина. Кочи беше на трилатерална средба во Охрид со македонската министерка за одбрана, Радмила Шекеринска, и со министерот за одбрана на Бугарија, Красимир Каракачанов.

– Денеска ја изразивме нашата политичка волја да ја зајакнеме соработката во поглед на одбраната на ова трилатерално ниво и нашите тимови веднаш ќе почнат да подготвуваат планови за 2018 година. Кога се разговара, се наоѓаат и решенија и убедени сме дека и оваа трилатерала ќе ги помогне иницијативите што ги прават нашите влади – рече министерката Шекеринска по средбата.

Бугарскиот министер за одбрана, Каракачанов, рече дека потесната соработка меѓу Бугарија, Македонија и Албанија не ја опфаќа само економската соработка во однос на коридорот 8, туку може да се прошири и во областа на одбраната.

– Соработката во областа на безбедноста и на одбраната меѓу Бугарија и Албанија, кои се членки на НАТО, и Македонија, која сè уште не е, би докажала пред другите земји членки на НАТО дека Македонија е подготвена за членство во Алијансата и дека тоа треба да се оствари без одложување односно Македонија да стане 30. земја членка. Оваа соработка е и од економски интерес, а исто така би придонела и за поголема сигурност и безбедност на Балканот – рече Каракачанов.