Ал Каеда соопшти дека се обидела да го убие американскиот амбасадор во Јемен, но дека „двете поставени експлозивни направи биле откриени неколку минути пред активирањето“.

Во соопштнието објавено на исламистичката веб-страница „Ансар ал Шарија њуз“, Ал Каеда тврди дека двете бомби биле поставени пред домот на претседателот на Јемен, Абд Рабу Мансур Хади, и требало да бидат активирани во четвртокот, кога американскиот амбасадор Метју Тјулер излегувал од зградата, по средба со шефот на јеменската држава.

Јеменските валсти засега не ги коментираа вакавите тврдења на Ал Каеда.