Еден од лидерите на Ал каеда ги повика своите приврзаници и сите екстремисти во Сирија да се обединат и да се подготват за „продолжена света војна“, објави денеска новинската агенција на Ал каеда, „Ас шахаб“.

Ајман ал Завахири во аудиопорака до исламистичките екстремисти им порача да останат цврсто и да ја сменат тактиката во герилско војување.

Тој изјави дека „меѓународната сатанска алијанса“ никогаш нема да го прифати владеењето на исламот во Сирија и додаде дека војната не е само национален интерес на Сирија, туку кампања на сите муслимани што сакаат да го воспостават владеењето на Алах на земјата.

Сирискиот разгранок на Ал каеда, претходно познат како Фатах ал шам, последните месеци трпи сè повеќе напади од странската коалиција преводена од САД и остана без неколку лидери кои загинаа во воздушните напади.