Активистите за заштита на правата на животните стравуваат дека Симба го чека евтаназија

Фото колаж: социјални мрежи, ТикТок, Фејсбук

Поминаа повеќе од десет дена откако Мета, по апелот на активистката за заштита на правата на животните Тина Мицковска, објави дека лавчето Симба заврши во рацете на кумановци. Сепак, и покрај тоа што полицијата го уапси С.А.(31) од Куманово, поради постоење основи на сомнение за сторено кривично дело „неовластено ловење, чување и отуѓување на диви животни“ нема информација дали лавчето е пронајдено, како е донесено во Македонија и каде се наоѓа сега.

Со оглед на тоа што лавовите растат бргу и за само три месеци почнуваат да јадат месо за чување на вакво диво животно потребни се специјални услови. Во дивина каде лавовите можат да ловат нивниот животен циклус трае скоро 8 до 10 години, но кога живеат во заробеништво тие можат да живеат до 25 години.

Радмила Пешева од „Анима Мунди“ за Мета изјави дека кај нас нема услови за чување лавови и стравува за иднината на Симба.

„Кај нас нема услови за чување лавови. Затоа, се плашам дека институциите нема да можат да го згрижат и ќе го еутанизираат со објаснување дека не се знае потеклото и здравствената историја на животното и ќе се третираа како закана и опасност“, рече Пешева.