Демократската унија за интеграција (ДУИ) ја има предвид важноста на одлуката и затоа суштински и широко ја испитува секоја веројатност, предностите и последниците што можат да произлезат од неа, истакнал лидерот на партијата Али Ахмети на средбата со амбасадорката на Турција во земјава, Тулин Еркал Кара.

Ахмети и турската амбасадорка разговарале околу политичката ситуација и билатералните односи помеѓу Скопје и Анкара.

„Ахмети ги презентираше петте можни опции на ДУИ за излез од политичката криза нагласувајќи го нашиот внимателен пристап во решавањето на овој ќор-сокак поради големата чувствителност на ситуацијата во земјата, но и во регионот. ДУИ ја има предвид важноста на нашата одлука и затоа суштински и широко ја испитува секоја веројатност, предностите и последиците што може да ги донесе нашата определба“, стои во соопштението на ДУИ за средбата.

Лидерот на ДУИ уште еднаш го осудил неуспешниот обид за државен удар во Турција од јули, минатата година и нагласил дека „преземањето на власта со сила е неприфатливо“.