Со правосилно извршно решение, Агенцијата за филм успеала да врати 300.000 евра државни пари од хрватската продукција „Јадран филм“, како последица на неисполнувањето на договорот за производство на играната серија „Македонија“.

Како што извести директорот на Агенцијата за филм, Горјан Тозија, сумата од 19 милиони денари, односно околу 300.000 евра, не е целосната сума што државата му ја исплатила на хрватскиот продуцент Винко Грубишиќ. Тој добил 1,1 милион евра со обврска до септември годинава да достави готови епизоди од првата сезона.

За наплатата на другите пари ќе се почека да заврши истрагата на Јавното обвинителство и на Финансиската полиција кои ја проверуваат документацијата за целиот период, од објавениот конкурс во декември 2015 година до 4 септември годинава, кога истече рокот за предавање на 14 епизоди од серијалот.

– Хрватската продукција „Јадран филм“ имаше обврска до септември годинава да ни достави готови 14 епизоди од серијалот „Македонија“. Тоа не беше сторено и договорот со нив беше раскинат затоа што во него постои извршна клаузула. Во недостиг од снимени материјали, односно непостоење на серија, „Јадран филм“ продолжува да манипулира со јавноста пласирајќи кратки видеозаписи снимени во Загреб кои имаат цел да остават впечаток во јавноста дека нешто се работи. Мојот апел е јавноста да не наседнува на овие трикови кои имаат цел на целата работа да ѝ дадат политичка заднина, наместо целата работа да се заврши правно – порачува Тозија.

Тој посочува дека на „Јадран филм“ во Хрватска сметката му е блокирана, а пред два дена хрватската државна телевизија му го раскинала договор за продукција на играната серија „Гричка вештица“. Во официјалниот одговор на ХТВ е наведено дека Винко Грубишиќ не ги исполнувал обврските од договорот. Исто така, во Хрватска се водат неколку судски спорови во последните 15 години во кои е вмешана „Јадран филм“, вели Тозија.