Презентација на студии на случаи со ризици од корупција се одржа денеска во хотелот „Холидеј ин“. Агенцијата за меѓународен развој на САД (УСАИД) со поддршка од „Македонски центар за меѓународна соработка“ и од „Транспарентност Македонија“, презентираше четири студии чија цел е да се подобрат политиките за антикорупција преку анализи на состојбите и укажување на конкретни случаи.

Александар Колекевски заедно со Ана Чупевска се автори на студијата „АЕК – (не)зависно владино тело“. Оваа студија прави анализа на Законот за електронски комуникации кој, според авторите, е хиперрегулирачки и има тенденција да воведе авторитарна процедуралност, која е алатка за легализирање нелегитимни, па дури и илегални активности.

Во студијата се забележува дека АЕК го префрла вишокот пари во области кои се надвор од нејзините надлежности.

На пример, Агенцијата за електронски комуникаци (АЕК) иако непрофитно и независно регулаторно тело, префрлало пари за изградба на аква-паркот кај спортската сала „Борис Трајковски“ и за панорамското тркало. Исто така, дала донации за Агенцијата за катастар и за кошаркарскиот клуб „Сокол“, но и за финансирање на живеалиште за мајмуни во Зоолошката градина, за кое авторите на студијата велат дека Градот Скопје го промовира како свој проект.

„Премногу норми има во законот кои подоцна можат да се искорисат за да се прескокнат или заобиколат некои работи. Потенцијална можснот за перење пари“, сметаат авторите на студијата.

Другите учесници ги промовираа студиите „Откривање и санкционирање на случаите на судир на интереси и неспојливост на функцијата заради превенција од ризиците на корупција“, „Анализа на работењето на Државната комисија за спречување на корупција“ и „Бегалската криза помеѓу економските придобивки и ризикот од појва на мито, корупција и организиран криминал“.