Премиерот на Јапонија, Шинзо Абе, вели дека земјата сака да го реши територијалниот спор, кој фрли сенка на односите со Русија по завршувањето на Втората светска војна.

– Мировниот договор помеѓу Јапонија и Русија сè уште не е заклучен, дури и 70 години по завршување на Втората светска војна. Ова е крајно необична ситуација – им рече Абе на новинарите во Лондон, каде што се сретна со британската премиерка Тереза Меј.

Абе смета дека „конструктивниот ангажман“ на Русија е од суштинско значење за решавање на глобалните предизвици.

– Мојата намера е да се продолжи дијалогот со рускиот претседател Владимир Путин, за да се координираме во врска со овие предизвици – додаде Абе.

Русија и Јапонија не потпишаа официјален мировен договор при завршувањето на Втората светска војна поради несогласување околу Курилските Острови, кои се под управа на Русија од крајот на војната.