Штипската полиција поднела кривични пријави против сопственикот и управител на фабриката БМФ – Зрновци и против уште 77 физички и пет правни лица за фалсификување или за уништување деловни книги, бидејќи внесувале поголеми количества откупена оризова арпа од реалните за да добијат поголеми суми од субвеници.

Меѓу петте фирми, против кои е поднесена кривична пријава е и БМФ – Зрновци.

Како што информираат од полицијата, во истрагата било утврдено дека во периодот од средината на јуни до крајот на август минатата година, сопственикот и управител на БМФ – Зрновци, МА. (41), во име на оваа фирма, повеќепати во потврдите за откупена или за преработена оризова арпа внесувал невистинити податоци, кои ги заверувал со свој потпис и со печат.

Тој, во потврдите внесувал количество за откупена оризова арпа поголема од реално откупената, која е констатирана од приемниците. Таквите потврди ги издавал на коминтентите, со што овозможил истите да аплицираат за поголем износ за субвенции од износот кој реално би го добиле, соопштуваат од МВР.

Останатите осомничени, 77 физички и четири правни лица, со намера да стекнат противправна имотна корист, иако знаеле дека податоците се невистинити, сепак ги искористиле при поднесувањето барања за директни исплати на субвеници од програмата за финасиска подршка во земјоделството за 2013 година во Агенцијата за финансиска подршка и рурален развој при Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство.