Во првите седум месеци од годинава, бројката на превезени патници на двата аеродроми во земјава е зголемена за 22,5 проценти во однос на истиот период лани и превезени се 1.008.435 патници, информира Министерство за транспорт и врски.

На аеродромот „Александар Велики“ во Скопје, во периодот од јануари до јули 2016 година, регистрирани се вкупно 933.130 патници и во споредба со истиот период од минатата година, кога биле превезени 775. 177 патници, се забележува зголемување од 20,4 проценти.

На аеродромот „Св.Апостол Павле“ во Охрид, за периодот од јануари  заклучно со јули 2016 година, превезени се 75.305 патници и во однос на лани има зголемување од 55,9 проценти.

Најзастапени дестинации, според бројот на патници за овој период, се Минхен, Келн, Рим, Гетеборг, Љубљана и Франкфурт.