Собранието ќе се распушти 60 дена пред одржување на изборите на 12 април, односно на 11 февруари, рече претседателот на Собранието, Талат Џафери на денешната средба со новинарите.

Кон крајот на декември, до Собранието треба да стаса предлогот со имиња за техничка влада која треба да биде избрана 100 дена пред одржување на изборите, за да може Џафери на 3 јануари да ја закаже седница за изгласување на новата влада.

Во однос на ратификацијата на Протоколот за НАТО, Џафери рече дека по распушатењето нема можност за свикување на Собранието. За ратификација на Протоколот ќе треба да се чека новиот парламентарен состав