Врховен суд ја одложи јавната седница за „Монструм“ за 12 септември


       
Скопје, 29 јуни, 2017 - 14:23 (META) 

Врховниот суд ја одложи јавната расправа за случајот „Монструм“, односно за петкратното убиство кај Смиљковско Езеро, поради неисполнување на законски претпоставки и ја презакажа за 12 септември.

Адвокатите појаснија дека и јавниот обвинител претходно бараше одложување на неопределено време за да може Врховниот суд да ги прибави доказите и новите факти кои веројатно ги поседува Специјалното јавно обвинителство.

Судот претходно двапати ја одложи оваа седница, која првин требаше да се одржи на 30 мај, па беше презакажана и повторно одложена на 9 јуни, бидејќи дел од адвокатите на обвинетите беа на боледување.

Специјалната јавна обвинителка Катица Јанева, на денешната прес-конференција, изрази надеж дека Советот на јавни обвинители ќе му ги достави на СЈО материјалите за овој случај.

– Се надевам дека Советот на јавни обвинители ќе ни ги достави материјалите. Законот е јасен, во рок од осум дена од преземањето на предметот ќе одлучам дали сум надлежна или не. Мислам дека има многу предмети кои требало да бидат тука, а не се отворени во овој период. Како ќе се одвива работата на ова обвинителство, одлучувам јас. Не одлучив и да отворам постапка и за „Скопје 2014“ кој е голем предмет и во кој се загрозени правата на сите граѓани. Нашата работа трае и 1 јули за нас не значи ништо. Мандатот ни трае пет години и ние ќе работиме – рече Јанева.