Во поплави во Виетнам загинаа 37 лица


       
Ханои, 12 октомври, 2017 - 9:53 (META) 

Поплавите што беа предизвикани од тропска бура во Виетнам усмртија 37 лица, соопштија денеска од агенцијата за превенција на катастрофи.

Четириесет лица се водат за исчезнати, а уште 21 лице се повредени откако поројните дождови предизвикаа свлечишта во северниот и во централниот дел на земјата.

Виетнам е често изложен на разорни бури и на поплави. Повеќе од 200 лица загинаа во минатогодишните бури.
Властите почнаа да испуштаат вода од браните за да го контролираат нивото на вода.

Евакуирани се повеќе од 17.000 домаќинства, урнати се повеќе од 200 куќи, а уште 18.000 се поплавени или оштетени.