ВМРО-ДПМНЕ: Случајот „Тортура“ е политички монтирано обвинение


       
Скопје, 16 јули, 2017 - 13:30 (META) 

Сите обвиненија што ги поднесе СЈО и сите истраги што беа спроведени, беа политички нарачки и имаа цел да ги урнат угледот и рејтингот на ВМРО-ДПМНЕ и на нејзиното раководство, изјави Дарко Костовски од ВМРО-ДПМНЕ на партиска прес-конференција пред СЈО. Тој додаде дека случајот „Тортура“ бил уште еден  „дегутантен пример на политички монтирано обвинение, базирано на погрешни претпоставки и на лажни конструкции“ и дека обвинението за наводната тортура, „односно прекумерна сила врз уапсениот Љубе Бошкоски е смешно и истото претставува пример за политичко инспирирано обвинение заради политичка елиминација“.

– Дека ова обвинение на СЈО е партиска нарачка, која има цел да го урне угледот на ВМРО-ДПМНЕ, докажува записникот за задржување на лице, составен за случајот за апсењето на Бошкоски, каде е констатирано дека задржаното лице нема видливи повреди, дека нема потреба од лекар и нема забелешки. Највпечатливо е тоа што записникот своерачно го потпишале Љубе Бошкоски и неговиот адвокат Љубомир Михајловски – Џанго. Ова е крунски доказ кој ниту СЈО, ниту кој било може да го негира и оспори – рече Костовски.