ВМРО-ДПМНЕ најавува „многу амандмани“ на законот за јазиците


       
Скопје, 14 ноември, 2017 - 15:02 (META) 

Денешното, осмо продолжение на 15-тата седница на Собранието, на која како и вчера се расправа за предлог-законот за употреба на јазиците минува главно со изнесување на истите аргументи од пратениците од опозицијата и власта.

Мал отскок од поделеноста на дискусиите на двете спротивставени страни направи независната пратеничка, Ирена Стефоска.

Таа порача дека со законско решение за јазиците мора да се почитува индивидуалното човеково право за користење на мајчиниот јазик, без тоа да се врзува со проценти.

– Од голема полза е, во интерес на сите смирено, меѓу двете читања да отвориме поширока дебата за употреба на јазиците – рече Стефовска.

Уследија реплики од пратеници на ВМРО-ДПМНЕ, кои го поздравија нејзиното обраќање и „нејзината храброст да критикува“, но истовремено и замерија и за југоносталгичност, на што Стефоска одговори дека тоа го сфаќа како комплимент, затоа што „треба да се учи од позитивните историски примери“.

Илија Димовски, координаторот на првата пратеничка група на ВМРО-ДПМНЕ, побара да не се пристапува со нервоза и да се води прецизна и фокусирана дебата, „без лоша енергија и без истакнувања на големи Албанци и големи Македонци“.

– Во оваа фаза ние ќе гласаме против, ќе поднесеме и многу амандмани, ќе се обидеме да ги тргнеме одредниците што се против Уставот и дискриминаторските елементи за српската, ромската и бошњачката заедница, а не само на албанската – рече Димовски.