СДСМ и Дамјан Манчевски ја дефокусираат јавноста од партизацијата на администрацијата, која забрзано ја спроведуваат, реагираат од опозициската ВМРО-ДПМНЕ на денешната прес-конференција на министерот за информатичко општество и администрација.

„За која професионализација на администрацијата зборува Манчевски, кога во првиот месец од доаѓањето на власт во владата ги вработија истакнатите кадри на СДСМ и од т.н. шарена револуција, како Бојан Маричиќ, Марјан Забрчанец, Влатко Васиљ, Никола Наумовски, Бубо Каров и плејада на други активисти. Манчевски нема кредибилитет да зборува за реформи во администрацијата. Манчевски пред нецела седмица јавно призна дека спроведува партизација во администрацијата. Манчевски отворено кажа дека сите затекнати договори за привремено вработување биле прекинати, но и дека сега власта распишува нови“, стои во соопштението на ВМРО-ДПМНЕ.

Од опозицискста партија велат дека стратегијата на СДСМ е партизирање на администрацијата преку договори за привремено вработување без јавен оглас, кои за три месеци се трансформираат во договори на неопределено време.

„СДСМ од доаѓањето на власт до сега има распишано неколку милионски огласи за привремени вработувања. 20 милиони денари се потрошени само за привремени вработувања во Владата, Службата за општи и заеднички работи (СОЗР), Бирото за јавни набавки и Собранието“, велат од ВМРО-ДПМНЕ.