ВМРО-ДПМНЕ: Има доволно средства за инсулинска терапија на пациентите


       
Скопје, 12 април, 2017 - 16:59 (META) 

„СДС очајно се обидува да направи сензационална вест од вообичаена финансиска процедура во едно министерство, со единствена цел да го наруши угледот на Министерството за здравство“, се вели во реакцијата на ВМРО-ДПМНЕ на прес-конференцијата на пратеничката на СДСМ, Јагода Шахпаска.

Од партијата велат дека „најважно е дека до крајот на годината има доволно средства за да се покријат потребите на сите пациенти на инсулинска терапија“.

„Воопшто не станува збор за кратење на средствата за инсулинска терапија, туку имајќи предвид дека буџетот за 2017 година се планира уште во претходната година, проектиран е буџет за оваа година пред да се спроведе постапката за јавна набавка, а потоа буџетот се репрограмира врз основа на постигнатите цени на јавната набавка и роковите за доспевање на фактурите. Тоа е нормална и вообичаена процедура во финансиското работење на Министерството и воопшто не станува збор за кратење на средствата, туку за тековно репрограмирање на буџетот врз основа на финансиските импликации“, се додава во реакцијата на ВМРО-ДПМНЕ.